Onze Belevingen

Iedere dag op kamp schrijven we een stukje op de site om jullie op de hoogte te houden van wat we doen. We proberen de stukjes altijd in de nacht te schrijven.


 

Woensdag 19 juli

G´day mate! We zijn aangekomen in Oceanië! Onder anderen Nieuw-Zeeland en Australië werden aangedaan. Australië, ook wel bekend als Land down under. Dit bood een aantal leiding de kans om een langgekoesterde wens in uitvoering te brengen: De andersom dag! En dan niet een klein beetje andersom, maar echt bijna alles!

Om een klein beeld te scheppen: De meeste leiding staat lekker op tijd op, om het halfuur voordat de kinderen uit bed komen even van de rust te genieten met een bakkie koffie met een plakje ontbijtkoek erbij en ’s avonds als de kids slapen drinken we een cola met een chippie.
Maar vandaag natuurlijk niet… In plaats van dat er koffie klaar stond, stond er cola en fanta klaar. Sommige leiding had hier nog wel wat moeite mee ;)

Om een beetje door te hebben wat we vandaag anders deden, is het handig om te weten hoe een normale dag op het KidZSKamp opgebouwd is in chronologische volgorde:
- Kids staan op
- Ontbijten gevolgd door het kamplied
- Corvee en kampwinkel
- Vlag hijsen en vervolgens dagopening
- Ochtendspel
- Lunch gevolgd door corvee
- Middagspel
- Avondeten met daarna het kamplied
- Vlag strijken en vervolgens dagsluiting met aansluitend jongsten naar bed en oudsten limonade
- Avondspel voor de oudsten

En zo gebeurde het dat we als eerste de jongsten uit bed haalden om het ‘avondspel’ te spelen terwijl de oudsten nog op bed lagen. Dit vonden de jongsten natuurlijk fantastisch. Er werd fanatiek slangen-kangoeroe-tikkertje gespeeld, heerlijk!
Om te zorgen dat we vervolgens niet al te veel trek kregen zijn we na het opstaan van de oudsten eerst de eetzaal ingegaan. Het begon met het zingen van het kamplied, gevolgd door het toetje van het avondeten: Apple crumble vers uit de oven. Daarna kwamen de pannenkoeken op tafel. De keukendames hebben tegen de 400 pannenkoeken staan bakken, ze waren weer eens in topvorm!

Omdat corvee alleen werkt na een maaltijd kon die helaas niet verplaatst worden, dus dat werd toch maar even na het eten gedaan. Vervolgens konden we de zaal weer in voor de dagsluiting. Uiteraard kregen in dit geval de jongsten drinken en zongen we de oudsten welterusten toe. De volgorde van de dagsluiting was uiteraard weer compleet andersom, maar het verhaal stond centraal en ging over dat je de basis van je ouders, maar dat je daarna ook steeds meer van God mag leren. Uiteraard werd na de dagsluiting de vlag gestreken om de dag te eindigen.

Het spel van vandaag bestond uit een achterstevoren speurtocht. Er werd een Lupa meegenomen zodat we, waar we ook waren, konden lunchen. De punten moesten van 10 naar 1 gelopen worden en als we bij een punt waren kregen we een antwoord waarbij we een vraag moesten vinden. Dat was soms best een uitdaging! Wat ook een uitdaging blijft, zeker voor de oudste meiden, is de juiste route te vinden. Gefluisterd wordt er dat dit aan de leider ligt die vaak op die groep staat, maar de schrijver van dit stuk kan dit gerucht ontkennen. Het werkt bijvoorbeeld best handig om de routekaart mee te nemen en niet halverwege erachter komen dat je die niet bij je hebt.
Als beloning voor het vele lopen hebben alle kinderen een lekker ijsje gehad van een sponsor. Dat maakt al het wandelen wel de moeite waard.

Om 5 uur stond de kampwinkel klaar. Met het snoep nog net achter de kiezen, konden we vervolgens aanschuiven aan het ontbijt. Een English breakfast stond klaar, met bonen, worst en scrambled eggs.
Na het corvee volgende de dagopening, met een speciaal optreden van André Haas. Er werd door iedereen vooral hard en fanatiek meegezongen.
Als laatste mochten de keukendames de vlag hijsen om voor de jongsten de dag af te sluiten.

De oudste kids ging nog even het bos in voor het haka spel. Door in het bos verschillende haka-bewegingen te vinden, konden ze een complete haka samenstellen. De uiteindelijk opvoering zag er geniaal uit!

En zo is deze dag ook weer ten einde gekomen. Stiekem vindt de leiding het niet heel erg dat we morgen weer ‘normaal’ mogen doen. Het was een geslaagde, leuke dag!