Onze Belevingen

Iedere dag op kamp schrijven we een stukje op de site om jullie op de hoogte te houden van wat we doen. We proberen de stukjes altijd in de nacht te schrijven.


 

Dinsdag 18 juli

Vandaag voerde de reis rond de wereld ons verder naar Antarctica. Daar was echter iets geks aan de hand. Door de opwarming van de aarde was het niet meer heel koud daar, maar ontzettend warm. De onderzoekers die op Antarctica gestationeerd waren liepen erbij alsof ze deze week in Spanje waren, compleet met Hawaï slingers, snorkels en al. De temperaturen waren dusdanig hoog dat ze er wel iets aan moesten doen.

Als start van de langste dag op Antarctica startten we met ochtendgymnastiek, de langste dag wordt daar namelijk gezien als een echt feestje! Het startnummer hebben we een aantal keer moeten herhalen voordat alle kinderen klaar stonden voor een dansje.
Na het ontbijt kregen we tijdens de dagopening het verhaal over de intocht in Jeruzalem te horen. In de tempel zongen kinderen: Hosanna, hosanna voor de zoon van David. De volwassenen vonden dat maar gek, maar Jezus vond het heel normaal dat kinderen ook zingen.

Het viel aan het einde van de dagopening op dat er een aantal leiding kwijt was in de zaal. Zij hadden zich dan ook als vossen verstopt in het bos. De vossen hadden allemaal te maken met iets wat over zorgen voor de aarde ging. Zo kreeg je bij de vakantieganger de vraag “Wat is een milieubewuste manier om op vakantie te gaan?” en vroeg de vuilnisman hoe je het beste met afval kan omgaan. Het verbaasde de leiding met welke termen er soms antwoord werd gegeven, van recyclen tot warmtepompen en stikstofproblemen tot fast fashion. Het kwam allemaal voorbij.

Doordat de kinderen zo goed doorhebben wat er kan gedaan worden om goed voor de aarde te zorgen, kon de fictieve thermometer al wat afnemen. Zo kwamen de onderzoekers al een stuk minder zomers gekleed ten tonele met de lunch. Om op te warmen hadden de keukendames tomatensoep gemaakt, welke flink gegeten werd!

De onderzoekers waren blij dat de kids zo goed meehielpen, maar wilden eigenlijk nog wel een stapje verder gaan. Het moest weer gaan vriezen op Antarctica. ’s Middags konden de kinderen door middel van spelletjes hierbij helpen. Door spellen als onder anderen, levend elektro, het grote Schiphol opruim spel en een eetproef konden de kinderen ijsblokjes verdienen. Deze werden in een grote bak met water gedaan, waardoor de thermometer langzaam begon te zakken. Uiteindelijk kregen de kinderen het voor elkaar om zoveel ijsklontjes te verzamelen dat het water tegen het vriespunt aan lag. In de bak van 90 liter, inmiddels vol met water en ijsklontjes was ruim 4 uur later nog steeds niet al het ijs gesmolten! Ook de ontwerpers van het spel hadden dit resultaat niet zo tof verwacht.

Gelukkig konden we vlak voor de dagsluiting hierdoor nog een feestje vieren, omdat we Antarctica gered hebben! Tijdens de dagsluiting zelf deden we de Grote Kinderbijbel Kahoot Quiz. Tijdens deze quiz werden er allerlei vragen gesteld over de Kinderbijbel. Er werd fanatiek gestreden, wat erg leuk was om te zien.

De oudsten mochten als avondspel nog even Levend Memory spelen. Ze moesten elkaar vinden, maar tegelijkertijd goed uitkijken voor de uiterst fanatieke leiding, want als ze getikt werden, kon dat ze levens kosten.
Na het avondspel dachten ze dat ze lekker mochten gaan slapen, maar niks is minder waar. Ze werden nog even uit bed gehaald om een nachtelijke smokkelroute te lopen. In een donker bos is dat stiekem toch best spannend!

Maar goed, alle kids liggen weer op een oor, tijd om door te reizen naar het volgende werelddeel.

P.s. Wij hebben zeker niet de illusie dat we met de kinderen de klimaatproblemen opeens oplossen, maar een stukje bewustwording kan nooit kwaad.